ArboRegionaal | Arbeids- en Organisatiedeskundige
16873
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16873,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

ARBEIDS- EN ORGANISATIEDESKUNDIGE

Welzijn en MTO

De Arbeids- en Organisatiedeskundige (A&O-er) is opgeleid in het onderzoeken en adviseren op het gebied van welzijn en medewerkerstevredenheid. De A&O-er is vooral adviseur op het gebied van welzijnsrisico’s: factoren op het gebied van de arbeidsinhoud (werkdruk, matching van competenties met taken en functievereisten, complexiteit versus monotonie enz.) en van arbeidsverhoudingen, zoals de stijl van leidinggeven, de vormen van werkoverleg, functionele contacten en groepsprocessen.

Een A&O-er heeft kennis van toegepast sociaalwetenschappelijk onderzoek op het gebied van op arbeidsinhoud en arbeidsorganisatie en kan onder andere welzijnsonderzoek uitvoeren (bijvoorbeeld met MTO: Medewerkers-Tevredenheids-Onderzoek) en op basis daarvan adviezen geven.

Organisatie van het werk

De A&O-er kan uw bedrijf adviseren over het opzetten en implementeren van een arbozorgsysteem, of onderdelen daarvan zoals het verzuimbeleid of het PSA-beleid (Psycho-Sociale Arbeidsbelasting). Het PSA-beleid omvat niet alleen beleid ter preventie van pesten, seksuele intimidatie, discriminatie of agressie en geweld, maar ook de preventie van stress door werkdruk.

Zaken als advies over het matchen van de opleiding en competenties van medewerkers met hun functie-inhoud, en over opleidings- en loopbaan-mogelijkheden die de werkgever kan bieden, behoren ook tot het veld van de A&O-er. De A&O-er is in staat passende maatregelen te ontwerpen en kan begeleiding bieden bij het implementeren daarvan in arbeidsorganisaties.