ArboRegionaal | Ergonoom
16875
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16875,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

ERGONOOM

Werkplek ergonomie

Een ergonoom heeft een belangrijke rol bij het beoordelen van de fysieke belasting en de efficiënte inrichting van werkplekken. Niet alleen kantoorwerkplekken (Zie WPO Beeldschermwerk), maar juist ook werkplekken in werkplaatsen behoren te voldoen aan een aantal eisen, om te voorkomen dat de werknemers fysiek of psychisch overbelast raken. Dit geldt zowel voor fysieke arbeid als bij functies waarbij bijvoorbeeld vele monitoren tegelijk in de gaten moeten worden gehouden.

De ergonoom kan, door het onderzoeken en ontwerpen van een gezonde, veilige en efficiënte werksituatie, een belangrijke bijdrage leveren aan een succesvolle bedrijfsvoering.

Onderzoek en advies

De ergonomie omvat verschillende deelgebieden, zoals fysieke belasting, werkplek-inrichting en werkomgeving, arbeidsanalyse, psychologie, menseigenschappen etc. De ergonoom beschikt daarmee over kennis en vaardigheden van risicobeheersing en -preventie bij mens-machine interacties en bij organisatorische systemen.

Een ergonoom kan onderzoeken uitvoeren op de werkplek. Dit betreft onder andere het uitvoeren van onderzoeken naar fysieke belasting en RSI, de (her)inrichting van werkplekken (zowel kantoren als andere werkplekken) en van productontwerp. De ergonoom kan net als de veiligheidskundige en de arbeidshygiënist worden ingeschakeld wanneer advies nodig is over zaken op het gebied van veiligheid en gezondheid binnen uw bedrijf.