ArboRegionaal | Hoe wordt een RI&E uitgevoerd?
Arbo, Arbobeleid, Arbodienst, Persoonlijke begeleiding, Advies, RI&E, RI&E Onderzoek, WPO. Werkplekonderzoek
16774
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16774,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

HOE WORDT EEN RI&E UITGEVOERD?

Zelf doen

Elke werkgever behoort een actuele RI&E te hebben. De werkgever mag dit in eigen beheer doen, maar daar zijn wel enkele eisen aan verbonden. U moet een erkend (branche-) RI&E-instrument (vragenlijst, rekenmethode risico-scores) gebruiken, om te verzekeren dat alle potentiele risico’s op een juiste manier worden beoordeeld.

Een werkgever met 25 of meer werknemers is verplicht de RI&E dan nog te laten toetsen door een gecertificeerde deskundige, zoals genoemd in de Arbowet. Een werkgever met minder dan 25 werknemers hoeft dat niet, op voorwaarde dat er een erkend branche-instrument is gebruikt.

ArboRegionaal beschikt over gecertificeerde deskundigen die uw RI&E kunnen toetsen en daarbij ook aangeven hoe deze eventueel aangevuld moet worden.

Laten doen

Arboregionaal kan u begeleiden bij de RI&E of deze geheel voor u uitvoeren. Dan is toetsing niet meer nodig, omdat onze adviseurs  gecertificeerd zijn en onze RI&E-instrumenten volledig aan de wettelijke eisen voldoen.

Bij de RI&E is inbreng nodig van de werkgever (management, preventiemedewerker) én van  het personeel. De Ondernemingsraad (OR) of de Personeelsvertegenwoordiging (PVT) kunnen deze rol vervullen. U bepaalt zelf of en hoe het personeel gehoord wordt. Met vragenlijsten of via gesprekken met werknemers krijgt u meer inzicht in wat er leeft op de werkvloer. Als vast onderdeel loopt onze adviseur een observatieronde om de werkomstandigheden te beoordelen.

Tot slot krijgt u een rapport met alle bevindingen, voorzien van praktische adviezen voor verbeteringen.